Financieel adviseurs

Wet betaalbare huur: geef inzicht in uitpondscenario’s op je website

De Wet betaalbare huur is op 1 juli 2024 ingegaan. Volgens deze wet vallen huurwoningen in de vrije sector met een huurprijs tot €1.157,95 nu onder het puntensysteem (woningwaarderingsstelsel of WWS). Deze woningen krijgen punten toegewezen op basis van verschillende kenmerken zoals oppervlakte, energielabel en WOZ-waarde. De maximale huurprijs wordt bepaald aan de hand van deze punten. De wet zou er voor moeten zorgen dat de huur van 300.000 woningen op termijn, met gemiddeld 190 euro, omlaag gaat.

Tegenstanders van de wet voorspellen dat veel (particuliere) verhuurders hun vastgoed zullen verkopen. Volgens hen zal het rendement voor beleggers dalen door de maximale huurgrenzen, wat waarschijnlijk zal leiden tot de verkoop van woningen door veel particuliere beleggers. Ook zal het volgens hen veel particuliere beleggers ontmoedigen om in vastgoed voor verhuur te investeren.

Stijging van de uitpondcijfers volgens het Kadaster

Brainbay voerde voor NVM een onderzoek uit naar het uitponden (verkopen van eerder verhuurde woningen). Uit de analyse van 9.000 uitgeponde woningen blijkt dat 80% van de makelaars een aanzienlijke toename van uitpondingen ziet ten opzichte van de tweede helft van 2023. Een belangrijke bevinding is dat 25% van alle uitgeponde woningen een markthuur heeft die binnen de prijsklasse van het middenhuursegment valt, oftewel onder de €1.160 per maand.

Geef inzicht in uitpondscenario’s op je website

De wet zorgt dat veel beleggers beslissingen rondom investeren, verhuren en verkopen opnieuw tegen het licht zullen houden. Er is dus behoefte aan tools die inzicht geven. Dit kun je realiseren met de Stellax – Huuranalyse & WWS-check app van DatHuis op je eigen website!

Na het activeren van de app kunnen bezoekers van je website een gepersonaliseerd rapport over hun vastgoed gratis downloaden via de webwinkel widget. Dit rapport, afgestemd op jouw huisstijl, bevat uitgebreide informatie zoals financiële analyses en maakt de uitpondscenario’s direct inzichtelijk. Dit biedt een sympathieke manier om in contact te komen met verhuurders en verkopers. Via DatHuis ontvang je de gegevens van de aanvragers, wat automatische opvolging mogelijk maakt. Het rapport vormt daardoor een ideale mogelijkheid voor leadgeneratie voor zowel makelaars als financieel adviseurs.

Meer info: Stellax – Huuranalyse & WWS-check app

Gratis starten